Řecko- jídlo a pití

30. prosinec 2010 | 09.36 |

Řecko-jídloa pití

Jídlo

U této přímořské země pak nemůže být žádným divem, že jídelníčku kralují především čerstvé ryby, které se střídají s oblíbeným jehněčím masem. Samotní Řekové jsou zvyklí hodně navařit ráno a po celý den pak pokrmy udržovat teplé, nebo spíše vlažné, protože na vyloženě horké jídlo si moc nepotrpí. Proto je dobré si objednat jídlo, které vyžaduje přípravu bezprostředně před konzumací. Řekové jedí později než my, ačkoli otvírací dobu restaurací kvůli turistům upravili na 7. hodinu, sami usedají k večeři až kolem deváté. Po jídle obvykle následuje káva s nějakým dobrým dezertem.

Předkrmy

Taramosalata - Paštika z tresčích jater

Tsatsiki - Pokrájená okurka s jogurtem

Pokrmy

Musaka - Sestává z vrstvy brambor, mletého masa a pokrájeného lilku, často bývá zalité bešamelem.

Rybí pokrmy - V jídelním lístku by mělo být rozlišeno, zda se jedná o ryby mražené nebo čerstvě ulovené.

Pití

Kromě tradičního vína je Řecko zemí i dalších lahodných nápojů.

Ouzo - Aperitiv z anýzových semínek

Metaxa - Místní brandy. Můžete si vybrat mezi tří-, pěti- a sedmi-hvězdičkovou variantou, přičemž platí, že čím víc hvězdiček, tím jemnější chu.

Pivo - V supermarketech běžně narazíte na německého Amstela a nizozemský Heineken. Mezi místními se největší oblibě těší domácí Mythos. Při troše štěstí tu můžete v plechovkách narazit i na Plzeňský Prazdroj nebo Budějovický Budvar.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 ˇ 2 ˇ 3 ˇ 4 ˇ 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře